Etiyopya... Bir Garip Diyar

Etiyopya... Bir Garip Diyar

Etiyopya... Bir Garip Diyar

Dernek olarak 2008 Kurban organizasyonu için gittiğimiz Etiyopya’da gördüğümüz manzaralar karşısında buradaki

Etiyopya’da (Habeşistan) kurban kesim organizasyonunu bizzat organize eden dernek yetkililerimizin karşılaştıkları bizleri hayrete düşüren ibret manzaralarını siz IBS gönüllüsü dostlarımızla paylaşmak istiyoruz…

Etiyopya (Habeşistan) %89 u açlık sınırında olan, yoksulluğun düşüncelerimizde canlandıramayacağımız ölçüde ve biçimde yaşandığı bir ülke. Bizler yoksul dendiği zaman en azından oturacak bir evi, kendisini idare edebilecek kadar bir geliri olan, evinde sıcak bir öğünü bulunan, kendisinde yoksa komşunun ona destek olduğu bir tablo olarak algılıyoruz. Lüks eşyaları olmasa da temel elektronik aletleri bulunur bizim yoksulumuzun. Hiç olmasa akşam evinde sobası yanar, sıcak yemeği en azından bir çorbası bulunur.

Ancak Etiyopya’da yoksulluk akıllara durgunluk verici bir noktada. Kurban kesimi yaptığımız 21 bölgede bu durumu daha iyi anlama imkanımız oldu. Merkezdeki evlerin genel görünümü bizim gecekondu semtlerimizle kıyaslandığında, bizim gecekondularımız oldukça lüks kalıyor. Şehir merkezi, üzerleri tenekelerle örtülmüş derme çatma evlerden oluşuyor. Merkezin biraz dışına çıktığınızda ise kamışlardan yapılmış 5 ile 10 m2 lik evler başlıyor.

 Elbette ki oranında kendisine göre çarşısı pazarı, okulları, dükkanları var. Ancak bunları ülkemizdekiler gibi düşünmemek gerekiyor. Kesim yaptığımız bölgelerde 30 a yakın okulu ziyaret etme fırsatımız oldu. Ayrıca kesim bölgelerimizin çoğu okullar idi. Hangi okula gitsek aynı manzarayla karşılaştık. Derme çatma 4-5 öğrencinin aynı sırada oturduğu ve tek bir kitabı paylaştığı sınıflar; ayakkabısı, doğru dürüst kıyafeti olmayan öğrenciler ve imkansızlıklar içinde eğitimi devam ettirmeye çalışan öğretmenler…

Fakat eğitimin önemi çocuklar tarafından öyle iyi anlaşılmış ki küçük yaşlardan itibaren günde en az bir iki saat yürüyerek okullara geliyorlar ve o derme çatma sınıflarda ders araç gereçleri, kitapları olmayan öğrenciler hem müfredat derslerini öğreniyorlar hem de iletişim kurabilecek düzeyde İngilizce ve Arapça bilgisine sahipler. Kendi çocuklarımız için gösterdiğimiz gayrete rağmen oldukça zorlandıklarını düşününce, bu manzara karşısında şaşkınlığımızı gizleyemedik. Çocuklardaki bu mücadele ve okuma gayreti açıkçası bizleri duygulandırdı.

Halkın büyük çoğunluğu yoksul olduğu için birbirlerinin ihtiyaçlarını giderme gibi bir şey de söz konusu olmuyor. Bölge merkeze uzak, yardım almakta da geri planda kalıyor.

Yerel yetkililer bu duruma inceden sitem ediyorlar ama asla durumlarından şikayet etmiyorlar. “İhtiyaçlarınız nelerdir, hepsini söyleyin biz elimizden geleni yapalım” şeklindeki ısrarımıza “ bir şey istemiyoruz. Sizler geldiniz bizimle birlikte bölgeyi gezdiniz, derdimizi dinlediniz ya bize bu yeter. Bu dünyada tek başımıza olmadığımızı anladık sağ olun” diye cevap verdiler. Biraz daha üsteleyince de “işte durumumuz gördüğünüz gibi” diyebildiler. Halk mazlum ve mağdur ancak, son derece izzetli.

Bölgedeki durumu enine boyuna değerlendiren derneğimiz bölgedeki sıkıntıların giderilebilmesi için yoğun bir çalışma içine girdi. Çocukların eğitimle ilgili ihtiyaçları başta olmak üzere, giyim eşyaları, kitap, defter, kalem, ayakkabı, terlik, ve halı gibi malzemelerden oluşan bir konteyner yardım önümüzdeki günlerde Etiyopya’da olacak şekilde hazırlık yapılıyor.

Halkın çok zor şartlarda yaşadığını ve her türlü yardıma ihtiyaç duyduğunu belirten dernek yetkililerimiz 2009 yılı içinde bölgeye yapılacak yardımların arttırılarak devam edeceğini söylediler. Hayırseverlerimizin yapacağı en küçük bir yardımın bölgedeki bir insanın ihtiyacına karşılık vereceğini ifade eden Dernek Başkanımız Bünyamin ÇİL yardımsever Türk Milletinin bu duruma kayıtsız kalmayacağını  uzak diyarlardaki bu muhtaç insanlara şefkat elini uzatmasını beklediklerini söyledi.

Bölgede aylık olarak gıda yardımı dağıtımına başlanacağını belirten dernek yetkililerimiz gıda yardımın yanında diğer faaliyetlerin de devam edeceğini söylediler. Bu yıl içinde başladığımız katarakt ameliyatları ve içme suyu kuyuları açma faaliyeti  hayırseverlerimizin destekleriyle 2009 da da devam edecek.

Ayrıca 2008 Kurban organizasyonu için bölgeye giden dernek denetim kurulu üyesi Ahmet TÜRK’ün bölge ile ilgili izlenimlerini yakında sitemizde yazı dizisi olarak yayınlamaya başlayacağız.